Vodafone, bağlı cihazlara müşteri adına güvenli otomatik işlemler gerçekleştirme yetkisi veren blok zinciri destekli bir platform başlattı.
Resmi bir açıklamaya göre, Digital Asset Broker (DAB) adlı yeni platform, Nesnelerin İnterneti (IoT) platformunun gücünden yararlanıyor ve Vodafone müşterilerinin yeni 'Nesnelerin Ekonomisi'nden faydalanmasına yardımcı olacak.
Vodafone Baş Teknoloji Sorumlusu Johan Wibergh:
“Avrupa ve Afrika'daki müşterilerimiz için şirket içi yeni, ölçekli platformlar inşa ediyoruz. En son platformumuz olan bu, gündelik nesnelerin ve cihazların bizim adımıza pazarlık yapabileceği, hizmetleri satın alabileceği ve satabileceği yeni Nesnelerin Ekonomisini yönlendirecek. ”
Günümüzde çoğu bağlı cihaz ve sensör, İnternet üzerinden bilgi toplar ve gönderir. Ancak Vodafone'un yeni 'Economy of Things' platformu bundan daha da ileri gidiyor. Doğrulanmış bağlı cihazların, araçların, akıllı şehir mobilyalarının ve makinelerin, kullanıcının müdahalesi olmadan sorunsuz ve güvenli bir şekilde işlem yapmasına olanak tanıyor.
Vodafone'un yeni platformu, kendi karmaşık altyapısını oluşturan işletmeler yerine, herhangi bir cihaza benzersiz bir dijital kimliğe sahip olacak. Daha sonra mobil SIM tarafından güvence altına alınan cüzdan ve ödeme teknolojisini kullanarak diğer cihazlarla güvenli bir şekilde iletişim kurabilir ve işlem yapabilir.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi LinkedIn, Twitter ve Instagram sayfalarımızdan takip edebilirsiniz.
Platform, blockchain teknolojisi kullanılarak güvence altına alınmış. Vodafone DAB'ye bağlı tüm cihazlar doğrulanır ve ardından güvenli ve şifreli bağlantılar üzerinden veri ve para alışverişi ve ticareti için otomatik olarak yetkilendirilir.
Nesnelerin Ekonomisi, başlangıçta, sürücülerin arabalarını kullanarak park etmek için ödeme yapmalarına olanak tanıyan bir programın pilot uygulaması için kullanılacak. Platform ayrıca ev sahiplerinin kendi aralarında enerji alıp satmalarına ve cihazların otomatik olarak yedek parça sipariş etmelerine ve ödeme yapmalarına olanak sağlamak için kullanılacak. Vodafone, sonunda Nesnelerin Ekonomisini sigorta, telekomünikasyon ve ulaşım gibi diğer hizmetleri de içerecek şekilde genişletmeyi planlıyor.
Vodafone'un ana bölgesi Newbury, elektrikli otomobillerin uyumlu şarj istasyonlarıyla iletişim kurmasını sağlayan teknolojinin bir prototipini oluşturdu. Vodafone'un Digital Asset Broker (DAB) tarafından doğrulanan bağlı cihazların doğru ve güvenli bir şekilde alışverişini sağlayacak platform, şarj istasyonlarıyla doğrudan etkileşime giren elektrikli araçların (EV) yanı sıra araçlar arası, makine ve IoT cihaz etkileşimlerini kapsıyor.
Vodafone DAB platformu, pahalı ve zaman alıcı sistem entegrasyonu yerine birden fazla otopark veya sistemle iletişim kurmak için güvenilir araçlar veya başka herhangi bir cihaz için tek bir erişim noktası sunuyor. Blockchain, elektrikli arabaların (EV'lerin) doğrudan şarj istasyonlarıyla ve diğer birçok gadget'ın bunu güvenli bir şekilde yapmasına izin verir. Bu, birkaç basit tıklamayla veri paylaşımından ve yedek kaynakların kullanımından para kazanmamıza izin verebilir.
Nesnelerin Ekonomisi, gündelik nesnelerin internete bağlı olduğu ve birbirleriyle iletişim kurabildiği “nesnelerin interneti”ne (IoT) yönelik daha geniş bir eğilimin parçasıdır. IoT'nin 1.7 yılına kadar 2022 trilyon dolarlık bir pazar olması bekleniyor ve Vodafone'un Nesnelerin Ekonomisi platformu bu büyümeden yararlanmaya hazırlanıyor. Blockchain tabanlı platformuyla Vodafone, IoT pazarında lider bir oyuncu olmak için iyi bir konumda.
Vodafone DAB platformu sadece bir başlangıç. IoT pazarı olgunlaştıkça, her biri belirli bir nişe hitap eden bunun gibi daha fazla platformun ortaya çıktığını görmemiz muhtemel. Vodafone, geçen yıl Aralık ayında NFT olarak ilk 'Mutlu Noeller' metnini açık artırmaya çıkardığını duyurduğu için telekomünikasyon şirketleri arasında blok zincir teknolojisine girme konusunda ön saflarda yer aldı. Şirketin, IoT pazarında önemli bir oyuncu olmak gibi net bir hedefi var gibi görünüyor.
Kommentare