top of page

2026'ya Kadar Metaverse'de Günde Bir Saat Harcıyor Olabiliriz.

Araştırma şirketi Gartner, 2026 yılına kadar insanların dörtte birinin metaverse'de günde en az bir saat geçireceğini tahmin ediyor.


  • Alışveriş, iş ve ders çalışma gibi şeyler yapacağız.

  • Etkileşimde bulunduğumuz her işletmenin de bu yeni sanal dünyada olması bekleniyor.

  • Ve bir şeyleri satın almak, sahiplenmek ve satmak için kripto varlıkları kullanacağız.

“Yeni bir araştırmaya göre metaverse, 2026 yılına kadar dörtte birimizin günde en az bir saat çalışacağı, okuyacağı, alışveriş yapacağı ve sosyalleşeceği yer.”

Gartner, dünyadaki kurum ve organizasyonların yaklaşık %30'unun da o zamana kadar metaverse ürünlerine ve hizmetlerine sahip olacağını söylüyor.


Şirket, metaverse'in, insanların halihazırda dijital olarak yapmakta olduğu aktiviteleri birleştiren tek bir dünya olacağını söylüyor. Sanal sınıflarda çalışmak, sanal evler inşa etmek ve dijital arazi satın almak hepimizin yapabileceği şeylerden sadece birkaçı.


Gartner, "Metaverse, tüketicilerin her gün etkileşimde bulunduğu her işi etkileyecek" diyor.


Metaverse - Sanal Ekonomi

Gartner, metaverse'in dijital para birimleri ve NFT'ler dahil olmak üzere "sanal bir ekonomiye" sahip olacağını söylüyor. NFT'ler müzik, sanat ve mülk dahil olmak üzere dijital veya fiziksel öğeleri çevrimiçi olarak satın almak, onlara sahip olmak ve onları satmak için kullanılabilen benzersiz dijital belirteçlerdir .


Gartner ayrıca, işverenlerin sanal ofislerdeki "sürükleyici çalışma alanları" aracılığıyla çalışanlarıyla daha iyi etkileşim kurabileceklerini ve işbirliği yapabileceklerini tahmin ediyor. İşletmelerin bunun için altyapı oluşturmasına gerek kalmayacak, çünkü bu metaverse tarafından sağlanacak.


Metaverse, internetin bir sonraki evrimi olarak selamlanıyor. “Genişletilmiş gerçeklik” – kısaca XR olarak tanımlanıyor. Bu, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik ve karma gerçekliğin (MR) birleşimi .


AR, bir tür dijital kaplamaya sahip gerçek dünyadır. VR tamamen dijital bir dünyadır. Ve MR, gerçek ve dijital dünyaları harmanlıyor.


Metaverse'e Geçiş


İnsanlar metaverse'e girmek için kulaklık takacaklar. Kulaklık sevkiyatlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde oyun konsollarını geride bırakacağı tahmin ediliyor .


Facebook geçen yıl adını Meta olarak değiştirdiğinde bir metaverse şirketi olacağını söyledi . Microsoft ve Sony, metaverse tabanında büyük bir büyümeye hazırlanan diğer firmalar arasında yer alıyor. Her ikisi de yakın zamanda oyun geliştiricileri satın aldı ve yeni nesil kulaklıklar üzerinde çalışıyor.


Geleneksel olarak web sitelerinde ve reklam panolarında reklam alanı satın alan markalar artık metaverse tabanındaki dijital arazileri satın alıyor. Facebook metaverse planlarını açıkladığından beri metaverse gayrimenkul fiyatları %500'e kadar arttı .


Birçok insanın bir araya geldiği metaverse'deki arazinin, tıpkı gerçek dünyadaki arazi gibi daha değerli olacağı öngörülüyor.


Kaynak: WEF


83 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page