Dünyanın en büyük bankacılık kurumlarından biri olan Citi, "Metaverse ve Para: Geleceğin Şifresini Çözmek" başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda metaverse ekonomisinin 10 trilyon doları geçebileceği ve sektörde kripto paraların da büyük rol oynayacağı belirtildi.
ABD’nin ve dünyanın en büyük finansal kurumlarından biri olarak görülen Citi, Küresel Bakış Açısı ve Çözümleri (Citi GPS) adındaki yeni raporunu yayımladı. Yeni raporun başlığı ise “Metaverse ve Para: Geleceğin Şifresini Çözmek” oldu.
Citi’nin Küresel Bankacılık ve Fintech ile Dijital Varlıklar yöneticisi Ronit Ghose, raporla ilgili şu bilgileri verdi:
“Raporda, metaverse piyasasının 10 trilyon ve üzerinde olduğunu düşündüğümüzü belirttik. Rapora katkı veren uzmanlar, 5 milyara kadar olan bir kullanıcı ağı beklediklerini belirttiler. Ancak bu rakam mobil telefon kullanıcısı ve sanal gözlük kullanıcı tabanının sayısına göre artabilir ya da azalabilir.”
Kripto paralar, CBDC’ler, NFT’ler önemli rol oynayacaklar
Yaklaşık 200 milyon müşteri hesabının ve 160’tan fazla ülkede hizmet veren Citi Bank’ın 184 sayfalık raporunda gelecekte insanların hayatında çok daha büyük bir yer tutacak olan Metaverse‘te dijital paraların da büyük yer tutacağı ancak geleneksel finans içindeki paralarında bu alanda kullanılabileceği yazıldı:
“Metaverse içindeki paralar değişik formlarda kullanılabilecekler. Oyun içi token’lar, sabit coin’ler, CBDC’ler ve kripto paralar önemli rol oynayacaklar. Bunlara ek olarak dijital varlıklar ve NFT’ler de sahiplik konusunda büyük pay sahibi olacaklar. Eğer kalabalıklar mobil telefonlardan internete girdikleri gibi, aynı sistem ile metaverse’e girmeye devam ederlerse, bugün Çin ve ABD’nin internet ortamında ayrılması gibi metaverse ortamında da ayrılacakları bir durum olacaktır. Bunu metaverse’te merkezileşme ve merkeziyetsizleşme olarak adlandırabiliriz.”
Citi raporunda, Metaverse için yeni nesil internet tanımı yapılırken bu sektör, fiziksel ve dijital dünyaları başarılı bir şekilde birleştirme yolu olarak görülüyor. Metaverse’ün kullanım alanlarına da değinilen raporda oyun, ticaret, medya, sağlık hizmetleri, sosyal iş birlikleri ve birçok alanda Metaverse’ten başarılı şekilde yararlanabileceğinden bahsediliyor.
Bu kullanım durumlarını göz önüne alarak pazar büyüklüğü tahmini yapılan Citi raporunda Metaverse pazarının 2030 yılına kadar 8 ila 13 trilyon dolarlık bir pazara dönüşebileceği tahmin ediliyor.
Citi’nin raporunda değindiği üzere kurumsal ilginin Metaverse üzerindeki etkileri, bu yılın başından bu yana hissedilmeye başlandı. Örneğin geçen ay dünyanın en büyük bankalarından biri olan HSBC, Metaverse alanında projeler geliştirmek üzere The Sandbox ile bir anlaşma yaptı.
Comments